Αυξητική στήθους – Μεγέθυνση Στήθους

Αυξητική στήθους – Μεγέθυνση Στήθους

Το στήθος θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της γυναικείας φύσης. Ανά τους αιώνες έχει αποτελέσει συνώνυμο της θηλυκότητας, της μητρότητας αλλά και του ερωτισμού. Γι’ αυτόν το λόγο και η αυξητική στήθους θεωρείται μία από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. 

Τα αποτελέσματά της είναι πολύ σημαντικά, καθώς η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να τονίσει τη θηλυκότητα και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας. Πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό σε οργανωμένες ιατρικές εγκαταστάσεις. 

Τι είναι η αυξητική στήθους;

Η αυξητική στήθους ουσιαστικά αποτελεί την επέμβαση που στόχο έχει την μετατροπή του μεγέθους των γυναικείων μαστών. Αυτό συμβαίνει μέσω της τοποθέτησης εμφυτευμάτων στήθους. Θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς και δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. 

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται αυξητική στήθους;

Πολλές γυναίκες παίρνουν την απόφαση να προβούν σε αυξητική στήθους για διάφορους λόγους: είτε για καθαρά αισθητικούς λόγους, με σκοπό την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, είτε για αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή

Πιο συγκεκριμένα, ο πλαστικός χειρουργός καλείται συχνά να δώσει λύσεις σε καταστάσεις όπως για παράδειγμα η ανισομαστία, η απλασία ή υποπλασία μαστού, το σύνδρομο Poland, οι σωληνωτοί μαστοί, οι ανωμαλίες θηλής–άλω, η εισολκή θηλής, η υπερτροφική θηλή, η υπεράριθμη θηλή, κλπ.

Η αύξηση ενός υποπλαστικού στήθους ή η διόρθωση ασυμμετριών και άλλων ανατομικών και συγγενών ανωμαλιών, όπως των σωληνωτών μαστών κλπ., βελτιώνει όχι μόνο την εξωτερική εικόνα αλλά ενισχύει και την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση της γυναίκας, επιδρώντας θετικά και στον εσωτερικό της κόσμο και βελτιώνοντας έτσι την ερωτική, κοινωνική και επαγγελματική της ζωή.

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση της αυξητικής στήθους;

Η αυξητική στήθους είναι μια ασφαλής επέμβαση που απαιτεί μία μικρή έως ελάχιστα εμφανή τομή. Πολλές είναι οι γυναίκες που αν και θέλουν να προβούν σε αυξητική στήθους ανησυχούν μήπως τα ενθέματα που θα χρησιμοποιηθούν κατά την επέμβαση προκαλέσουν καρκίνο του μαστού ή νόσους του κολλαγόνου. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται κατηγορηματικά και έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Ο μαστός που φέρει ενθέματα, μπορεί να εξετασθεί κλινικά και ακτινολογικά, χωρίς κανένα πρόβλημα μιας και το ένθεμα βρίσκεται κάτω από το μαστό και όχι μέσα σε αυτόν. Μάλιστα, σε μεγάλες επιστημονικές μελέτες που έγιναν, συγκρίνοντας γυναίκες με ενθέματα μαστού και γυναίκες που δεν είχαν, όσον αφορά την επίπτωση στον καρκίνο μαστού, βρέθηκε το εξής παράδοξο: ενώ η επίπτωση στον καρκίνο μαστού ήταν η ίδια στο βάθος χρόνου, οι γυναίκες με ενθέματα που ανέπτυξαν καρκίνο, ζούσαν περισσότερο.

Αυτό εξηγήθηκε σαν αποτέλεσμα της πιο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, (διάγνωση σε πιο πρώιμα στάδια) λόγω της ιατρικής ευαισθητοποίησης αυτών των γυναικών και της πιο συστηματικής ιατρικής παρακολούθησης.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά την επέμβαση;

Πριν προχωρήσετε σε μία επέμβαση αυξητικής στήθους, θα πρέπει να ενημερωθείτε και να συζητήσετε αναλυτικά με τον πλαστικό χειρουργό που θα επιλέξετε. Εφόσον μία γυναίκα πάρει την απόφαση να προβεί σε μια επέμβαση αυξητικής στήθους, τότε θα πρέπει να αναλυθούν από τον ιατρό, οι εξής παράμετροι:

  • Από πού θα εισέλθει το ένθεμα (τομή)
  • Σε πιο ανατομικό επίπεδο θα τοποθετηθεί (βάθος)
  • Τι είδους ένθεμα θα χρησιμοποιηθεί (υλικό)
  • Τι τύπου ένθεμα (σχήμα)
  • Τι μέγεθος θα επιλεγεί 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο γυναικείος μαστός είναι ένα όργανο επιρρεπές στον καρκίνο και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι προσθέτουμε σε αυτόν. Αυτές οι παρεμβάσεις που κάνουμε δεν πρέπει στο απώτερο μέλλον να επηρεάζουν τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο (ψηλάφηση, υπερηχογράφημα, μαστογραφία, μαγνητική, κλπ.) για πρώιμη διάγνωση τυχόν καρκίνου μαστού. 

Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος ενθέματος;

Είναι σημαντικό το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τις επιθυμίες της ενδιαφερόμενης και ταυτόχρονα να είναι φυσικό και ταιριαστό με τις αναλογίες του σώματος. Πριν την επέμβαση θα πρέπει να μιλήσετε αναλυτικά με τον πλαστικό χειρουργό, έτσι ώστε να καταλήξετε στο ιδανικό μέγεθος για την περίπτωσή σας. 

Όσον αφορά το μέγεθος του ενθέματος, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μεγάλα ενθέματα (μεγαλύτερα από 350 – 400 cc) έχουν την τάση να δημιουργούν πιο συχνά προβλήματα στο μέλλον και συγχρόνως λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους επιταχύνουν την πτώση των μαστών.

Τα μικρότερα ενθέματα, φαίνονται πιο φυσικά και συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα. 

Επιπλέον, ένα μικρό ένθεμα, μπορεί εύκολα να «αλλαχθεί» μελλοντικά με ένα μεγαλύτερο, από την ίδια τομή, καθώς και να διορθωθεί και η πιθανή μικρή πτώση του μαστού. Αντίθετα στα μεγάλα ενθέματα αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο και θα χρειασθεί πολλαπλάσιος όγκος, που μπορεί να μην είναι αρεστός, ή να χρειασθεί και σύγχρονη μαστοπηξία που θα αυξήσει τις τομές – ουλές.

Ποια είναι τα είδη ενθεμάτων; 

Τα ενθέματα σιλικόνης αποτελούν την παλαιότερη και πιο δοκιμασμένη μέθοδο. Χρησιμοποιούνται από το 1961 και συνοδεύονται από μελέτες που εξακριβώνουν την ασφάλειά τους. Έχει αποδειχθεί με εκατομμύρια μελέτες, η μη συσχέτιση της με καρκίνο μαστού, όπως και με αυτοάνοσα νοσήματα (νόσους του κολλαγόνου). Τα νέας γενιάς ενθέματα έχουν εγγύηση εφ’ ορου ζωής, καθώς δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχει χρειαστεί να γίνει ξανά επέμβαση μετά από χρόνια. 

Υπάρχουν διάφορα είδη ενθεμάτων και διακρίνονται με βάση:

  • Τη σύσταση: Φυσιολογικού ορού, σιλικόνης 
  • Την πυκνότητα: Μέτριας, υψηλής 
  • Το σχήμα: Στρογγυλά, σταγονοειδή/ ανατομικά ενθέματα
  • Την προβολή: Χαμηλής, μέτριας, υψηλής, πολύ υψηλής
  • Την εξωτερική επιφάνεια: Λείας, texture, microtexture, nanotexture, με περίβλημα αφρού πολυουρεθάνης
  • Το περιεχόμενο: Γέλης σιλικόνης, με ενσωματωμένο αέρα, με πηκτό πυρήνα
  • Την προσπέλαση (από που θα εισέλθει): Υπομάστια, Περιθηλαία, Μασχάλη, Ομφαλός
  • Το βάθος (σε ποιο βάθος θα τοποθετηθεί το ένθεμα): Υπομαζικό, υποπεριτονιακό, υπομυϊκό (dual plan)

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η πιο απλή, ασφαλής και δοκιμασμένη μέθοδος για αυξητική στήθους είναι αυτή που χρησιμοποιεί ενθέματα. Με την επέμβαση αυτή αυξάνεται το μέγεθος και η προβολή των μαστών. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι συνήθως 1-2 ώρες. 

Τα ενθέματα εισέρχονται με μικρή τομή γύρω από την θηλή, την υπομάστιο πτυχή ή από την μασχάλη. Η τομή γύρω από την θηλή είναι η λιγότερο εμφανής, αλλά έχει τον περιορισμό του μεγέθους των ενθεμάτων σιλικόνης. Θα πρέπει δηλαδή να έχει ικανοποιητικό μέγεθος η θηλή για να μπορέσει να περάσει ένα μεγάλο ένθεμα. Η τομή της υπομαστίου δεν έχει το προαναφερόμενο μειονέκτημα και θεωρείται ίσως η πιο σωστή, ιατρικά. 

Η τομή από τη μασχάλη έχει το πλεονέκτημα ότι είναι αρκετά απομακρυσμένη σχετικά από τον μαστό, αλλά για τον ίδιο λόγο έχει μεγαλύτερη τεχνική δυσκολία και η τομή είναι πιο εμφανής. Στην τομή από τον ομφαλό που είναι και η πιο αφανής, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορούν να εισαχθούν μόνο ενθέματα φυσιολογικού ορού και όχι συνεκτικής γέλης σιλικόνης. Στην περίπτωση αυτή, το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου δεν είναι σταθερό όσον αφορά το μέγεθος. 

Η θέση που μπορούν να μπουν τα ενθέματα, είναι:

  • Κάτω από τον μαζικό αδένα
  • Κάτω από την απονεύρωση του μυός 
  • Ακόμη πιο βαθιά, κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ 
  • Σε συνδυασμό των παραπάνω θέσεων 

Στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση, η επέμβαση είναι πιο απλή με λιγότερες επιπλοκές και χαρακτηρίζεται από γρηγορότερη ανάρρωση. Όμως, σε ειδικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα όταν ο μαστός είναι πολύ μικρός ή το άτομο είναι πολύ αδύνατο, ενδείκνυται η τρίτη θέση. Σε αυτήν την περίπτωση, η επέμβαση είναι πιο απαιτητική, αλλά το ένθεμα τοποθετείται πιο βαθιά και είναι πιο ασφαλές.

Αντένδειξη σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι οι αθλήτριες, οι οποίες ασκούν πολύ τους θωρακικούς μύες, περίπτωση κατά την οποία θα μπορούσε να μετακινηθεί το ένθεμα προς τα επάνω, αν αρχίσουν πρόωρα άσκηση, καθώς και σε περιπτώσεις που ίσως έχουμε πτώση στους μαστούς. Στην περίπτωση εφαρμογής του ενθέματος κάτω από την απονεύρωση του μυός, και στο συνδυασμό θέσης, η βαρύτητα του χειρουργείου, είναι κάτι ενδιάμεσο, μεταξύ των δύο.

Υπάρχει αυξητική στήθους χωρίς επέμβαση – ενθέματα;

Πολλές γυναίκες που επιθυμούν να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους τους, αναζητούν άλλες μεθόδους, οι οποίες να μην περιλαμβάνουν ενθέματα σιλικόνης. Αυξητική στήθους μπορεί να γίνει και με χρήση λίπους (λιπομεταφορά). Η επιλογή για χρήση λίπους ή ενθεμάτων, είναι εξατομικευμένη και γίνεται βάση συγκεκριμένων ενδείξεων ξεχωριστών για την κάθε περίπτωση. 

Η αυξητική στήθους με χρήση λίπους αποτελεί μία μέθοδο κατά την οποία εφαρμόζεται και λιποαναρρόφηση, έτσι ώστε να γίνει μεταφορά λίπους από άλλες περιοχές στον μαστό. Ενδείκνυται για γυναίκες που επιζητούν μικρό και φυσικό αποτέλεσμα και δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν για κάποιο λόγο ένθεμα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος αυξητικής στήθους έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αρχικά, εγγυάται ένα φυσικό αποτέλεσμα, το οποίο εξασφαλίζεται με «υλικό» το οποίο προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό και δεν είναι κάτι «ξένο».

Γι’ αυτόν το λόγο κιόλας δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης, αποφεύγονται τα αρνητικά των ενθεμάτων και υπάρχουν και πρόσθετα οφέλη από τη λιποαναρρόφηση στη δότρια περιοχή. Στα μειονεκτήματά της περιλαμβάνεται το γεγονός ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα μεγάλου μεγέθους. Η αύξηση του μεγέθους του στήθους κυμαίνεται στα 50 – 100 cc ανά συνεδρία.

Τι πρέπει να γνωρίζω κατά την ανάρρωση;

Το τελικό αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό μετά την επέμβαση. Βέβαια, μετά το χειρουργείο συνήθως απαιτείται παραμονή στην κλινική για μερικές ώρες ή και ένα βράδυ, αναλόγως το είδος του χειρουργείου και της αναισθησίας. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους 7 με 9 ημέρες περίπου μετά την επέμβαση. 

Μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ελαφρύς πόνος και οίδημα στην περιοχή, όπως και κάποιοι μώλωπες. Οι ουλές θα αρχίσουν να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Ο ιατρός θα σας προτείνει τη χρήση ειδικού στηθόδεσμου της πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ενθέματα; 

Τα πρώτα ενθέματα μαστού εφαρμόσθηκαν στις ΗΠΑ το 1961, και από τότε έχουν υποστεί πολλές τροποποιήσεις και αλλαγές για να φτάσουν σε αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αναλόγως το είδος τους, τα ενθέματα μπορεί να είναι από συνεκτική γέλη σιλικόνης, λείας ή τραχείας επιφανείας ή φυσιολογικού ορού. Επίσης, ανάλογα το βαθμό της προβολής τους, χωρίζονται σε: χαμηλής προβολής, μέτριας προβολής, υψηλής προβολής και πολύ υψηλής προβολής. Ανάλογα το σχήμα τους διακρίνονται σε ανατομικά και στρογγυλά. 

Τα σύγχρονα ενθέματα συνεκτικής γέλης σιλικόνης ανατομικά ή μη, είναι απολύτως ασφαλή με εγγύηση εφ’ όρου ζωής. Τα ανατομικά ενθέματα (που και πάλι διακρίνονται σε διάφορες υποομάδες με βάση το σχήμα τους π.χ. προφίλ σαν δάκρυ κλπ.), παρότι θεωρούνταν πιο καλά από πλευράς σχήματος, δεν έγιναν τελικά πολύ δημοφιλή, γιατί εκτός της υψηλότερης τιμής τους δε φαινόταν να απέδιδαν το υποτιθέμενο καλύτερο σχήμα, και επιπλέον σε περίπτωση που παρουσιαζόταν στροφή τους εσωτερικά, αυτή, γίνονταν εύκολα εμφανής εξωτερικά.

Η επιλογή τους είναι σκόπιμη σε ειδικές περιπτώσεις, πολύ μικρών μαστών με λεπτό δέρμα και υποδόριο.  

Πόσο κοστίζει η αυξητική στήθους; Είναι προσιτό το κόστος και οι τιμές;

Το κόστος της αυξητικής στήθους εξαρτάται από την μέθοδο που θα ακολουθηθεί και από τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε περιστατικό. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα σας προτείνει εξατομικευμένες λύσεις, οι οποίες θα καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες και επιθυμίες σας.  

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ:με ενθέματα σιλικόνης ή με βλαστοκύτταρα ;

Ο γυναικείος μαστός θεωρείται σαν το απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας, μητρότητας, και ερωτισμού.

Αυξητική στήθους: Ο γιατρός απαντά

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση αυξητικής στήθους; Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος εκθέματος; Η θέση που μπορούν να μπουν τα ενθέματα, είναι; Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;