Καλέστε στο: 210 64 64 564 Ρωτηστε τον ιατρο
Λίγα λόγια για την Πλαστική χειρουργική – Πλαστικός Χειρουργός

Λίγα λόγια για την Πλαστική χειρουργική

Λίγα λόγια για την Πλαστική χειρουργική

Η ομορφιά και η ασχήμια, κυριαρχούν στα παραμύθια, αλλά και στη λογοτεχνία, όλου του κόσμου. Νάρκισσος, Ντόριαν Γκρέι (Οσκαρ Ουάιλντ), Φρανκεστάιν (Μαίρη Σέλει), Κουασιμόδος (Βίκτωρ Ουγκώ), Ριγκολέτο (Γκ. Βέρντι), ασχημόπαπο, κύκλωπας, Ντ΄ Αρτανιάν, κλπ.
Παλαιότερα, οι άνθρωποι που γεννιόντουσαν με φυσικές ατέλειες και δυσμορφίες ( λέγονται συγγενείς δυσπλασίες , όπως πχ: σχιστίες (παλαιότερα: «λαγώχειλος», «λυκόστομα», κλπ.), κρανιοεγκεφαλικα σύνδρομα, συνδακτυλίες, εξομφαλο, υποσπαδία, επισπαδία, αιμαγγειώματα, γιγαντιαίους σπίλους, υποπλασία δακτύλων, υπεράριθμα δάκτυλα, κλπ) καθώς επίσης κι εκείνοι που μετά από τραυματισμούς υπέφεραν από διάφορες ακρωτηριαστικές δυσμορφίες (απώλεια ρινός, δακτύλων, γενετικού οργάνου, κλπ) , στιγματίζονταν για πάντα στο κοινωνικό περιβάλλον τους, αναγκασμένοι να ζούν με την εμφανή «αναπηρία» τους, με σημαντική καμιά φορά αρνητική επίπτωση σε όλο το φάσμα της ζωής τους. Σήμερα, όμως, με την βοήθεια της Πλαστικής χειρουργικής , οι συνάνθρωποι μας αυτοί, μπορούν να ζήσουν, μια φυσιολογική ζωή.

Επιπλέον, στον αιώνα μας , με την αύξηση του μέσου χρόνου ζωής, αλλά και της επαγγελματικής και ερωτικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερες πλέον ηλικίες , έχει δημιουργηθεί στον σύγχρονο άνθρωπο, μεγαλύτερη ανάγκη για προσπάθεια, να παραμείνει αλλά και να φαίνεται νεώτερος.

Στην προσπάθεια αυτή του ανθρώπου για «αιώνια» νεότητα και ομορφιά, συμβάλλει μαζί με την Γηριατρική , την φυσική άσκηση, την υγιεινή διατροφή, την αισθητική, και η Πλαστική χειρουργική.

Η Πλαστική χειρουργική (ετυμολογικά από το ρήμα «πλάθω») είναι η χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται με την διόρθωση και αποκατάσταση στο φυσιολογικό της μορφής, στον άνθρωπο. Είναι η ιατρική ειδικότητα που θεραπεύει τις δυσμορφίες, είτε αυτές προέρχονται από συγγενείς ανωμαλίες , είτε τραυματισμό, είτε έγκαυμα, είτε από ελλείμματα μετά από χειρουργική εκτομή για καρκίνο, είτε επέρχονται με την πάροδο της ηλικίας (aging). Η προσπάθεια της έγκειται στην επίτευξη, της καλύτερης λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης.
DEFINITION OF THE SPECIALTY (by UEMS)
Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery is a specialty concerned with acute and non-acute conditions which may be congenital or acquired as a result of trauma, disease, degeneration or ageing in patients of both sexes and all ages. Its aim is the restoration or improvement of function and the normalization of appearance and well-being.

Το αντικείμενο της ειδικότητας χωρίζεται (για τεχνικούς – εκπαιδευτικούς λόγους) στην επανορθωτική και στην αισθητική χειρουργική. Η εκπαίδευση όμως και η φιλοσοφία της ειδικότητας είναι η ίδια και μπορεί να συνοψισθεί στη ρήση: «η αιμάτωση ενάντια στην ομορφιά» επειδή ο Πλαστικός χειρουργός δίνει μια συνεχή πάλη (με τις τεχνικές του), ώστε να διατηρήσει την αιμάτωση (για να επιζήσει το αποτέλεσμα της προσπάθειας του) και να πετύχει τελικά την προγραμματισμένη θεραπεία.

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Αντικείμενο της επανορθωτικής χειρουργικής , είναι : η αποκατάσταση στο φυσιολογικό των συγγενών δυσπλασιών, των μετατραυματικών ελλειμμάτων και δυσμορφιών, των εγκαυμάτων, των συγγενών και τραυματικών παθήσεων της άκρας χείρας, της κάλυψης (με τον καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό τρόπο) όλων των ελλειμμάτων που προέρχονται από ακρωτηριαστικές επεμβάσεις μετά απο χειρουργική του καρκίνου στην κεφαλή – τράχηλο- ανω –κατω άκρα – κορμό – γεννητικά όργανα, την διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, την αποκατάσταση του μαστού μετά μαστεκτομή, την ογκοπλαστική του μαστού, την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος (επιθηλιώματα: βασικοκυτταρικό, ακανθοκυτταρικό, κλπ) και των μαλακών μορίων (σαρκώματα, κλπ), τη θεραπεία του μελανώματος, την αποκατάσταση των κατακλίσεων, το λεμφοίδημα, την αντιμετώπιση αγγειακών βλαβών του δέρματος (αιμαγγειώματα, αγγειακές δυσπλασίες, κλπ) , την σύγκλειση – κάλυψη των χρόνιων ελκών, την αλλαγή φύλου, την αποκατάσταση της απλασίας πτερυγίου αυτιού, την πτώση βλεφάρου, την σύγκλειση και κάλυψη ελλειμμάτων μετά τραυματισμό (πρόσωπο, κορμός, άκρα χείρα, γεννητικά όργανα, άκρα), την αποκατάσταση βλάβης του προσωπικού νεύρου, κλπ.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Αντικείμενο της αισθητικής χειρουργικής, είναι: η αντιμετώπιση κάθε δυσμορφίας του προσώπου (μύτη, πεταχτά αυτιά, υπεράριθμα αυτιά, υποπλασία ημιπροσώπου, μικρογναθία, προγναθισμός, αλωπεκία (φαλάκρα), σπίλοι, ουλές, αιμαγγειώμματα, χαλάρωση – πτώση βλεφάρων και προσώπου, κλπ) του μαστού (απλασία, υποπλασία, μεγαλομαστία, γιγαντομαστία, ανισομαστία, υπεράριθμος θηλη και μαστός, εισολκή θηλής, υπερπλασία θηλής, πτώση μαστών, κλπ), του κορμού (σπιλοι, χαλάρωση κοιλιάς, τοπική λιποδυστροφία κοιλιας , μετατραυματικές και μετεγχειρητικές ουλές , χαλάρωση κορμού, κλπ), των γεννητικών οργάνων (μικροφαλία, υπερτροφία χειλέων αιδοίου, κλπ), των άκρων (τοπικές λιποδυστροφίες βραχιόνων – γλουτών – μηρών – γάμπας, υποπλασία γλουτών, γάμπας, πτώση γλουτών, διόρθωση μετά από μαζική απώλεια σωματικού βάρους (μετά από βαριατρικές επεμβάσεις), body contouring, κλπ

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ της ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Τα βοηθητικά εργαλεία και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Πλαστικός χειρουργός, είναι: η ατραυματική χειρουργική τεχνική, η μεταμόσχευση ιστών (δέρματος, λίπους, βλαστοκυττάρων, χόνδρου, τριχών, χορείου, μυός, οστού, περιτονίας, νεύρου, κλπ), η μικροχειρουργική τεχνική για τη μεταφορά ελεύθερων κρημνών, η χρήση ενθεμάτων (μόνιμων υλικών που τοποθετεί μέσα στον οργανισμό, πχ. Αλλοπλαστικά, εμφυτεύσιμα, κλπ), η χρήση υποκαταστάτων δέρματος, η χρήση των LASER, η χρήση κρημνών (μυικών, δερματικών, μυοδερματικών, διατιτραινουσών αρτηριών, δερμοπεριτονιακών), η διάταση ιστών με διατατήρες, η χρήση φωτοδυναμικών θεραπειών, ραδιοσυχνοτήτων, υπερήχων, ενδοσκοπική χειρουργική, κλπ